Jawatan Kosong Terus Ke Email Anda:

Delivered by FeedBurner

skema dan contoh soalan peperiksaan pegawai perangkawan e41

on Friday, November 18


Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas. Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Perangkawan, Gred E41.

Peperiksaan ini melibatkan lima kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting kerana mengukur calon dalam satu atau dua aspek sahaja. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi kesemua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan.

Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja. Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia termasuk lulus ’Assessment Centre’ akan ditemu duga.

 

Peperiksaan ini dibahagikan kepada lima (4) seksyen iaitu:
(i) Seksyen A - Pengetahuan Am Mengenai Sosio-demografi dan Ekonomi Malaysia.
(ii) Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
(iii) SeksyenC - Laporan Bahasa Melayu
(v) Seksyen D - Laporan Bahasa Inggeris

contoh soalan peperiksaan gred41 >> KLIK SINI
sukatan peperiksaan >> KLIK SINI
dan KLIK SINI


p/s : E41 mempunyai format yang berbeza dengan M41 & S41. Pada seksyen pengetahuan Am ada tambahan berkaitan geo/demografi malaysia dan esei bertukar dalam bentuk Laporan. Selain itu soalan matematik juga berbeza untuk jawatan Perangkawan.


sumber : SPA

Ranking: 5

{ 0 comments ... read them below or add one }

Post a Comment